CİMİL ÇORABI

Tescil No : 1331

Tescil Tarihi : 30.01.2023

Başvuru No : C2022/000097

Başvuru Tarihi : 08.03.2022

Coğrafi İşaretin Adı : Cimil Çorabı

Ürün / Ürün Grubu : Çorap / Halılar, kilimler ve dokumalar dışında kalan el sanatı ürünleri

Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti

Tescil Ettiren : İkizdere Kaymakamlığı

Tescil Ettirenin Adresi : Çarşı Mah. Cumhuriyet Cad. No:42 İkizdere RİZE

Coğrafi Sınır : Rize ili İkizdere ilçesi Cimil Köyü

Kullanım Biçimi : Cimil Çorabı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Cimil Çorabı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.


Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Cimil Çorabı; beş adet çorap örme şişleri kullanılarak düz örgü ile örülen çoraptır. 4 adet 2’li ve 4 adet 4’lü olmak üzere 8 adet ajur lastik içerir. Ajur lastikler çoraba esneklik vererek uzun olmasına rağmen giyme kolaylığı sağlar. Düz, desenli, renkli desenli ve ajur örgü tekniği kullanılır. Desenler, çorap örülürken yardımcı iplik atışı tekniği ile işlenerek oluşturulur.

Cimil Çorabının üretiminde eskiden koyunyünü iplik kullanılırken günümüzde, yün ipin yanı sıra sentetik, akrilik veya bunların karışımı iplik de tercih edilir.

Cimil Çorabında coğrafi sınıra özgü desen ve figürler kullanılır. Eskiden çorabın zemin rengi (ana renk) olarak sadece kırmızı renk tercih edilirken günümüzde başka renkler de kullanılmaktadır. Çorabın desen ve figürleri, “pulluk” olarak adlandırılan yeşil, mavi vb. renkli iplerle yapılır. Pulluk ipleri, çorap ipine oranla daha incedir.

Cimil Çorabının geçmişi eskiye dayanır. Cimil Köyünün geleneklerinde ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınırda her çeyiz sandığında en az 10-15 çift Cimil Çorabı bulunur. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı vardır.

 


Dökümanlar

Cimil_corabi.pdf