Başta etli kuru fasulyesi olmak üzere, yöresel yemekleriyle unutulmaz damak keyifleri yaşatan Rize için, kendisine özgü menüsüyle Anadolu lezzetlerinin mihenk taşı diyebiliriz. Rize’nin et yemeklerinin güzelliği ise oksijen deposu havasından, suyundan ve otlaklarından kaynaklanıyor.

Gastronomi alanına konu olan birçok ürünün yetiştirilmesi, işlenmesi ve pazarlanması bölgede önemli butik yatırım alanı oluşturmaktadır. Girişimcilerin ve aile ölçeğindeki işletmelerin yatırımları ile kısa zamanda yüksek getiri sağlanmaktadır.

Rize’de en çok tüketilen ürünlerin başında hamsi gelir. Yanı sıra karalahana sarması ve Çayeli kuru fasulyesi Rize’de en popüler lezzetler arasındadır.

Rize’de mıhlama kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Rize mutfağının en meşhur tatlısı Laz böreği ve pepeçuradır. Rize’nin en özel lezzetleri sırasıyla şunlardır: Muhlama, Etli Kuru Fasulye, Rize Kavurması, Sac Kavurma, Derepazarı Pidesi, Rize Pepeçurası, Laz Böreği, Fırın Sütlaç, Pekmezli Kabak Tatlısı, Enişte Lokumu, Hamsili Pilav, Mısır Ekmeği, Pazı Tavalısı, Hamsikoli, Hamsi Çığırtması, Kara Lahana Çorbası, Rize Simidi, Baston ekmeği, Rize çayı. Rize’ye ait bu yöresel lezzetlerin birçoğu, Türk Patent Kurumu tarafımdan, coğrafi işaret ibaresiyle tescillenmiştir.


 


Galeri