Rize ilinde ekonomik faaliyetlerin dağılımına bakıldığında hizmet sektörünün ağırlıklı olduğu görülmektedir. Hizmet sektörü kapsamında ise turizm sektörü ön plana çıkmaktadır. İmalat sektöründe gerçekleştirilen başvurular incelendiğinde gıda imalatı ve mobilya sektörleri ön plana çıkmaktadır.

Rize ili çay ve narenciye gibi farklı ürün çeşitlerinin yetiştirilmesine imkân tanıyan kendine özgü bir mikro klima alanına sahiptir. İlde tarım arazilerinin azlığı nedeniyle en fazla gelir getiren ürünlerin üretimi yapılmakta, bu nedenle neredeyse mono kültür bir ürün deseni oluşmaktadır. TÜİK’in 2015 yılı verilerine göre Rize ilinin tarım arazilerinin yüzde 91,5’inde çay yetiştirilmektedir.

Rize ilinde su ürünleri hayvancılıkta önemli bir yer tutmaktadır. 2012 verilerine göre Rize, 994 tekne ile bölgenin en büyük ikinci av filosuna sahiptir. İlde tatlı suda Gökkuşağı alabalığı ve Karadeniz alabalığı yetiştiriciliği, denizde ise levrek ve çipura üreticiliği yapılmaktadır. Organik su ürünleri üretimi Türkiye’de ilk defa Rize’de gerçekleştirilmiştir.

İlde yapılan analizlerde, arıcılık kümelenme potansiyeli taşıyan bir sektör olarak öne çıkmaktadır. Arıcılık ilde yeni istihdam alanı açabilecek, sağlık turizmine destek olabilecek ve gıda sanayinin ilde gelişmesini sağlayabilecek potansiyel bir sektördür Ayrıca Rize, Anzer balı gibi uluslararası bilinirliği olan bir bal markasına sahiptir.