Belirli bir faaliyet alanında uzmanlaşmış bir grup firmanın, değer zincirinde yer alan diğer firmalar ve kurumlarla (kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler gibi) birlikte oluşturduğu coğrafi yoğunlaşma, “yığın” olarak tanımlanmaktadır. Bu yığınlar arasından, firmaların rekabet gücünü geliştirmek amacıyla bilinçli bir işbirliği yaratabilen gruplara ise “küme” denir. Küme girişimi ise iş kümesinin gelişimini mevcut aktörler arasındaki ilişkileri düzenleyerek ve/veya işbirliği potansiyelini güçlendirerek arttırmayı hedefleyen organize bir çaba olarak tanımlanmaktadır.

Küme içinde yer alan firmalar bağlı oldukları kurum ve kuruluşlar aracılığı ile, sektörleri ile ilişkili uluslararası platformlara daha kolay ulaşabilirler. Küme yönetimleri firmaların ürün ve süreç geliştirmelerine yönelik Ar-Ge projeleri ve çalışmaları başlatabilmekte, firmalar ürün, teknoloji ve pazar bilgisine daha kolay ulaşabilmektedir. Küme yönetimleri firmaları yakından tanıyarak, çeşitli analiz çalışmaları ile firmaların ihtiyaçlarına ve hedeflerine yönelik çözümler getirmek için projeler geliştirmekte ve işbirliği ağları oluşmasını sağlayabilmektedir. Firmalar hedeflenen ihracat pazarları ile ilgili pazar araştırmaları ve eğitimlerden yararlanarak ihracat stratejileri geliştirebilmektedir. İhracat pazarını geliştirmek isteyen KOBİ’ler kendileri ile benzer süreçleri ve benzer problemleri yaşayan diğer firmalarla ortak akıl, ortak çözüm yolları geliştirebilirler. Küme yönetimi tarafından sektöre ve/veya firma grubuna yönelik olarak düzenlenen fuar ziyareti, eşleştirme faaliyetleri, alım heyetleri gibi organizasyonlara katılarak daha az zamanda, hedeflerine uygun potansiyel alıcılarla iletişime geçebilirler.

2014 Temmuz ayında hazırlanan TR90 Bölgesi Kümelenme Stratejisi kapsamında il bazında yürütülen çalışmalarla tüm sektörler mevcut durum performansı ve kümelenme potansiyeli açısından bölgesel otoriteler tarafından değerlendirilmiştir. 

İl bazında kümelenme için önceliklendirilen diğer sektörler aşağıdaki tabloda verilmektedir.