- Çay

- Kivi

- Bal


Rize bölgesi, çay ve narenciye gibi farklı ürün çeşitlerinin yetiştirilmesine imkân tanıyan kendine özgü bir mikro klima alanına sahiptir. İlde tarım arazilerinin azlığı nedeniyle en fazla gelir getiren ürünün tarımı yapılmakta, neredeyse mono kültür bir ürün deseni oluşmaktadır. TÜİK’in 2020 yılı verilerine göre Rize ilinin tarım arazilerinin %95,2’sinde çay yetiştirilmektedir. Rize'de çay dışındaki bitkisel ürünler, genelde aile içi tüketimde kullanılmakta ya da yerel pazarlarda il içi tüketime sunulmaktadır.

Çay, ilin en önemli tarımsal ürünü olup ülke üretiminin %68,6’sı Rize’den karşılanmaktadır. Çay üretimi devlet politikası gereği iç tüketimi karşılamak ve üreticiyi korumak amacıyla çeşitli yollarla teşvik edilmektedir. Çay tarımında bahçelerin yenilenmesi sürdürülebilir bir çay tarımı için bir zorunluluk olup mevcut durumda uygulanamayan makineli tarıma geçiş için bahçe yenileme önemli bir fırsattır. Çay tarımında özel sektör Ar-Ge yatırımları kısıtlı olmakla birlikte Ar-Ge faaliyetlerinde ÇAYKUR baskın bir rol üstlenmektedir. Yürütülen Ar-Ge çalışmalarının tüm sektöre hizmet etmesi için yapılan çalışmaları uygulama ve yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. İlde önemli miktarlarda üretilen bir diğer tarım ürünü de kividir. Kivi, çay bahçelerine dikildiği için verim Türkiye ortalamasına göre az olmakla beraber bu durumdan çay verimi de olumsuz etkilenmektedir. Buna rağmen, birim alanda elde edilen kazanç tek ürüne göre daha fazla olduğu için üreticiler çay üzeri kivi yetiştirmektedir. 2020 yılında 5.481 ton ile Türkiye kivi üretiminin %7,4’ü Rize tarafından karşılanmıştır. 

Arıcılık ilde kümelenmenin gerçekleştirilebileceği, ana arı yetiştiriciliği ile yeni istihdam alanı açabilecek, sağlık turizmine destek olabilecek ve gıda sanayinin ilde gelişmesini sağlayabilecek potansiyel bir sektördür. İlde yapılan analizlerde, arıcılık kümelenme potansiyeli taşıyan bir sektör olarak öne çıkmıştır. Ayrıca Rize, Anzer balı gibi uluslararası bilinirliği olan bir bal markasına sahiptir.